TIRAMISU
Składniki na 4 porcje:
250g mascarpone
2 jajka
2 łyżki cukru
Kilkanaście biszkopcików
Filiżanka espresso
1 łyżka gorzkiego kakao
Zaczynamy od zaparzenia espresso, żeby zdążyło ostygnąć.
Oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka miksujemy z cukrem aż powstanie gładki krem i dodajemy mascarpone - dalej miksujemy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Pianę z białek dodajemy do masy z mascarpone i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, żeby piana nie opadła.
Biszkopty nasączamy w kawie - tylko chwilkę, żeby się nie rozpadły!
Na dno szklanych pucharków lub kieliszków układamy biszkopty, a na nie wykładamy masę.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem posypujemy deser gorzkim kakao przez sitko.
pysznie i elegancko:)
OdpowiedzUsuńNajlepsza włoska klasyka deserowa :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje w tym kieliszku :)
Włoska francja elegancja :)
OdpowiedzUsuńTaka porcyjka mi odpowiada;)
OdpowiedzUsuńna ile porcji to jest
OdpowiedzUsuńbo mi wyszlo na wiecej :)
UsuńNa 4 kieliszki do białego wina ;) napełnione po sam brzeg...
Usuń