OWOCE
POD KRUSZONKĄ
Składniki na 4 porcje:
500 g mieszanki mrożonych owoców
(wiśnie, truskawki, maliny, porzeczki)
50 g masła
3 łyżki cukru
pół szklanki mąki pszennej
Przepis jest bardzo prosty. Proponuję zacząć od włączenia piekarnika, żeby zdążył się nagrzać. Ustawiamy go na 180 st.C, góra+dół.
Do miski wsypujemy mąkę i cukier, mieszamy i dodajemy pokrojone w kostkę masło w temperaturze pokojowej. Palcami rozcieramy je z mąką i cukrem tak, aby powstały grudki. Ciasto powinno dać się zbić w większą masę, ale łatwo się kruszyć.
Do żaroodpornych kokilek przekładamy owoce. Na wierzchu posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na środkowy poziom i pieczemy przez 15 minut, a następnie wstawiamy poziom wyżej i przestawiamy piekarnik na zapiekanie (oznaczone zazwyczaj takimi ząbkami) i pozwalamy kruszonce przez 5-7 minut się zarumienić.
Podajemy na ciepło zaraz po wyjęciu z pieca!
Smacznego!
Uwielbiam ten deser ;D
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:) też bym zjadła takie pyszności:d
OdpowiedzUsuńFantastycznie wyglądają...
OdpowiedzUsuńpyszny jest rabarbar zapiekany z kruszonką :) polecam.Twoje owoce również są wyśmienite :)
OdpowiedzUsuń