PANCAKES Z SYROPEM KLONOWYM
Składniki:
1 jajko
3/4 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
Oliwa z oliwek do smażenia
Syrop klonowy*
*może być miód lub syrop owocowy
Patelnię smarujemy papierem nasączonym oliwą z oliwek i nagrzewamy na średnim ogniu.
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na jednolitą, gęstą masę.
Na patelnię wylewamy po dwie łyżki ciasta na jednego placuszka i smażymy na złocisty kolor z obu stron.
Przed każdym nałożeniem placków na patelnię, smarujemy ją oliwą.
Placuszki układamy na stercie i polewamy syropem.
Można podawać z owocami - przyznaję, że kompozycję z malinami też ściągnęłam z gazety z przepisem :)
Ale musicie przyznać, że wyglądają przeapetycznie!!!
Enjoy!
Placki, placuszki, placuchy.. Wszystkie są pyszne, a Twoje faktycznie wyglądają oszołamiająco. :)
OdpowiedzUsuńhmmm..w sam raz na dzisiejsze śniadanie:)
OdpowiedzUsuńPychota i prościutkie nawet takie beztalencie do ciast jak ja sobie poradziło.
OdpowiedzUsuńJakby lepsze wychodzą w proporcji 1:1 mleko, mąka, gęstsze ciasto tak nie przywiera do patelni i łatwiej odchodzi. Może to kwestia ilości tłuszczu w mleku.
Jako że miałem na zbyciu mąkę kukurydzianą po poprzednich eksperymentach, zrobiłem w wersji kukurydzianej z niewielką ilością pszennej( bo bez tego to się robiła breja na patelni).
Trzecia partia właśnie się smaży. Takie przepisy to mi się podobają, ciekawe co na to Sylwia powie.
Mmmm... <3
OdpowiedzUsuńDodałam trochę więcej mąki i cukru pudru, żeby ciasto było gętsze.
OdpowiedzUsuńProste, szybkie i pyszne!
Naleśniki nie zawsze mi wychodziły, a te pancakes tą świetne! Palce lizać, dzięki za przepis! Na pewno jeszcze nie raz się przyda :)