PENNE Z PESTO Z RUKOLI
ZE SMAŻONYM BOCZKIEM
Składniki na 4-5 porcji:
500g makaronu penne
250g parzonego boczku
Ser parmezan do posypania na talerzu
Na pesto:
100g rukoli
Dwie garście liści bazylii
50g orzeszków piniowych
4 ząbki czosnku
30g sera Gourmage (lub innego blue)
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek
Sól, pieprz
Wszystkie składniki na sos pesto traktujemy blenderem, aż powstanie w miarę jednolita masa.
Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, bez dodatku tłuszczu, bo tłuszcz ma się wytopić z mięska! No chyba, że dorwaliście taki kawał boczku, jak my, w którym prawie nie ma tłuszczu. Aż żałuję, że nie zrobiłam mu zdjęcia w całości, bo szczerze mówiąc w życiu takiego pięknego boczusia nie widziałam!
Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy al'dente.
Makaron odcedzamy i najlepiej w garze w którym się gotował mieszamy go z boczkiem i pesto.
Przekładamy do jakiejś "elegantszej" misy i podajemy szybciutko na stół, póki gorące, bo wtedy smakuje najlepiej. (Odgrzewane następnego dnia, też jest całkiem niezłe!)
Na stole możecie postawić tarkę i parmezan na talerzyku, aby każdy mógł sobie go zetrzeć na talerz.
Buon appetito!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz