niedziela, 19 sierpnia 2012

Dziewięćdziesiąty czwarty: Francuska zupa cebulowa

No wreszcie nadszedł ten dzień! Dzień, w którym zrobiłam swoją pierwszą zupę cebulową...Od razu bez bicia się przyznaję, że nie dorównuje smakiem tej, którą jadłam w Paryżu. Ale i tak jest przepyszna. Jak zwykle powstała po przejrzeniu 1000 przepisów i przeczytaniu tylu historii na jej temat. Ta jest po mojemu. Możecie krytykować!


FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA




Składniki na 4 porcje:

4 duże białe cebule
3 ząbki czosnku
1,5 litra bulionu drobiowego
 300 ml białego półwytrawnego wina
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
Oliwa z oliwek
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
Kilka listków świeżego tymianku
Szczypta białego pieprzu
Czarny pieprz
Sól

Bagietka
Ser gruyere


Cebulę obieramy i kroimy w jakieś tam piórka, paseczki czy coś tam - byle nie w kostkę!
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzuca my całą cebulę, zmniejszamy ogień i dusimy pod pokrywką przez około 30 minut na złoty kolor.
Najlepsza będzie głęboka patelnia, do której będzie można wlać bulion.

Następnie dodajemy masło cukier i posiekane ząbki czosnku i na większym ogniu podsmażamy ciągle mieszając około 5 minut aż cebulka złapie brązowy odcień - ale uważamy, żeby nie przypalić.

Zalewamy cebulkę bulionem, dodajemy przyprawy i liście tymianku.
Gotujemy około 5 minut dodajemy wino i gotujemy jeszcze chwilę.


Zupę nalewamy do żaroodpornych miseczek, wkładamy kromkę bagietki posypaną tartym gruyerem i wstawiamy do piekarnika na opcję zapiekanie aż do rozpuszczenia sera.

Podajemy gościom uprzedzając, że naczynia i zupa są bardzo gorące!


Bon apetit!

3 komentarze:

  1. mniam

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie, jak na pierwszą w życiu zupę cebulową - wielkie gratulacje.
    To bardzo ważne, żeby cebula była pokrojona w piórka, gdyż nie rozpada się przy gotowaniu. W wersji gratin (zapiekana z bagietką i serem) jest moim zdaniem najlepsza.

    Zapraszam również na swój blog twardyszparag.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ apetycznie wygląda! Bardzo lubię tą zupę:)
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń