niedziela, 29 lipca 2012

Dziewięćdziesiąty: Bruschetta tricolore

Mam dziś dla Was przepis na pyszną i efektowną przystawkę. Świetnie się sprawdza na kameralnej imprezie ale i do wykwintnej włoskiej kolacji będzie jak znalazł. Także zapraszajcie gości i smakujcie włoskich pyszności w trzech kolorach!



BRUSCHETTA TRICOLORE




Składniki dla 5 osób:

1 długa bagietka
Łyżka masła
Suszone zioła (bazylia, oregano)
2 nieduże pomidory
10 dkg tartego żółtego sera (najlepiej mozzarella)
Duża garść liści bazylii
Kilka gałązek świeżego oregano
2-3 ząbki czosnku
Łyżka oliwy z oliwek
Sól, pieprz


Bagietkę kroimy w ukośne kromeczki - po 3 sztuki na osobę.
Masło mieszamy z dużą ilością suszonych ziół i smarujemy wszystkie kromki.

W moździerzu ucieramy liście bazylii i oregano z czosnkiem i oliwą.



Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki.
Kroimy je w drobną kostkę i doprawiamy solą i pieprzem.
Podgrzewamy je w małym rondelku, żeby trochę zmiękły, ale zachowały kształt.

Dla każdego gościa robimy 3 kromki:
Jedną z serem żółtym,
drugą z pomidorami,
trzecią z pesto z bazylii.

Nic trudnego a wygląda super i smakuje jeszcze lepiej!



Buon appetito!


4 komentarze: