KONFITURA JABŁKOWA
Z WANILIĄ
Składniki na 5 słoiczków:
1,5 kg jabłek (u mnie papierówki)
150g cukru
sok z 1/2 cytryny
2 laski wanilii
Od razu Wam powiem, że praca to dość żmudna, ale jakże opłacalna dla podniebienia smakosza!
Zacznijcie od przygotowania słoików i pamiętajcie o ich wyparzeniu!
Jabłuszka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę o boku około 1 cm, wycinając wcześniej gniazda nasienne.
Wrzucamy je do garnka z dużym dnem.
Dolewamy odrobinę wody na dno.
Dodajemy cukier.
Gotujemy na średnim ogniu i staramy się często mieszać, żeby się nie przypaliły.
Gdy jabłka zaczną się rozpadać i zacznie tworzyć się bezkształtna masa dodajemy dok z cytryny i wyskrobane ziarenka wanilii.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Konfitura musi być bardzo gorąca kiedy przekładamy ją do słoików.
Po zakręceniu słoik stawiamy na zakrętce i odstawiamy na kilka godzin.
Tak zamknięta konfitura wg teorii ludowych powinna nadawać się do spożycia przez kolejny rok. Ale jest tak dobra, że pewnie się o tym nie przekonam ;)
Ten dodatek wanilii... to jest to
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przetwory. Zapisuję i spróbuję.
OdpowiedzUsuńbrzmi smacznie!
OdpowiedzUsuńRobiłam! Przepyszne połączenie :D Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń