MIĘTOWA LEMONIADA
Składniki na 1 litr napoju:
1 duża cytryna
3 gałązki mięty
1-2 łyżki cukru
Duuuużo kostek lodu
1 litr zimnej wody niegazowanej
Cytryny i liście mięty należy dokładnie umyć.
Cytrynę kroimy na pół.
Jedną połówkę wyciskamy do wody, a drugą kroimy na mniejsze cząstki i wszucamy do napoju.
Miętę delikatnie traktujemy w moździerzu i wrzucamy do dzbanka.
Jeżeli wolicie lekko słodką lemoniadę możecie ją dosłodzić cukrem - najlepiej w tym wypadku sprawdza się cukier trzcinowy :)
Smacznego!
Obiecuję, że to ostatni tak leniwy przepis. W okolicach weekendu spodziewajcie się prawdziwych pyszności!
Przejrzałam wszystkie Twoje posty i jestem zachwycona! Widać, że masz przeogromną pasję do gotowanie, lubisz eskperymentować i łączyć odmienne smaki ;-) Które z resztą są dość podobne do moich. Szczególnie do gustu przypadły mi makarony, na pewno coś wypróbuję, swoją drogą, który z nich najbardziej polecasz? Pozdrawiam! Bedę często tutaj zaglądąć :)
OdpowiedzUsuńNa wstępie - bardzo miło mi czytać takie komentarze, jak Twój. Aż chce się biec do kuchni i tworzyć! A co do makaronów to zdecydowanie moje ulubione to penne al tono i tagliatelle z krewetkami w bazyliowym sosie z ricotty :) Smacznego!
Usuń