RATATOUILLE Z SZYNKĄ
Składniki:
(na 3-4 porcje)
Cukinia
Bakłażan
4 pomidory
30 dkg wędliny
Koncentrat pomidorowy (8 łyżek)
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula biała
Bazylia suszona
Chilli
Sól
Fajnie byłoby dodać także kabaczka, ale niestety nie udało mi się go dostać w żadnym okolicznym sklepie (tutaj nawet Tesco mnie zawiodło)...a szkoda, bo nadaje ładnego żółtego kolorku :(
Umyjmy więc warzywka i bierzmy się do pracy.
Musicie wiedzieć, że jest to przepis czasochłonny, więc nie zaczynajcie, jeśli nie macie zbyt wiele czasu...
Cukinię i bakłażana kroimy w cienkie plasterki.
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i również kroimy w plasterki.
Do tego dania najlepsza była by jakaś wędlina o okrągłym kształcie, ale ja kupiłam schab pieczony i przekroiłam go na pół.
Aby przygotować sos, siekamy drobno cebulę (jeżeli nie macie blendera, musicie posiekać ją bardzo drobno).
Podsmażamy ją na łyżce oliwy w małym garnuszku, na małym ogniu, aż się zeszkli.
Wyciskamy czosnek i dodajemy koncentrat.
Podgrzewamy i blendujemy na jednolitą masę.
Dodajemy przyprawy.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy sosem i układamy ładnie plasterki wszystkich składników naprzemiennie.
Zapiekamy w 200 st. C przez 35 min, może trochę dłużej...trzeba podglądać.
Podajemy elegancko, bo to bardzo subtelne, klasyczne francuskie danie :)
Jeżeli jesteście fanami zapiekanek serowych możecie 10 min przed końcem zapiekania posypać ratatouille startym serem...W zasadzie każda innowacja dozwolona, grunt aby Wam smakowało!
Bon appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz