Na 4 porcje
Składniki:
Szklanka otrębów owsianych
2 jajka
3-4 łyżki miodu
3 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
łyżeczka masła
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Podsmażamy na masełku, dodając cynamonu i łyżkę miodu przez kilka minut.
Oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka mieszamy z płatkami i dodajemy 2-3 łyżki miodu.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Foremki smarujemy odrobiną masła i na dno kładziemy masę z płatków.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 10 minut na górną półkę.
Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z resztą masy płatkowej.
Następnie przykrywamy spód warstwą jabłek.
Na sam wierzch kładziemy masę białkowo - płatkową.
Zapiekamy przez 10 min na najniższym poziomie!
Przed podaniem należy szarlotki na chwilę odłożyć,
żeby wystygły odrobinę :)
Bon appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz