Dziś proponuję Wam jedną z takich sałatek, do której użyłam piersi indyczej z poprzedniego przepisu...Po raz pierwszy użyłam także gotowej mieszanki sałat i jestem bardzo zadowolona z jej zakupu, szczególnie w obliczu panujących cen np. sałaty lodowej...
SAŁATKA Z PIECZONYM INDYKIEM
GORGONZOLĄ, SUSZONYMI ŚLIWKAMI, GRUSZKĄ,
ORZECHAMI WŁOSKIMI I SEZAMEM
Składniki na 1 porcję:
Dwie garści mieszanki sałat
50-70 g pieczonego indyka
30 g sera gorgonzola
Pół małej gruszki
3 małe suszone śliwki
2 orzechy włoskie
Pół łyżeczki sezamu
W zasadzie to trzeba ser, śliwki i gruszkę pokroić w drobną kostkę a orzechy drobno posiekać.
Na talerzu układamy kolejno:
Sałatę
Gorgonzolę
Gruszkę
Śliwki
Indyka
Orzechy
Sezam
Jeżeli chodzi o sos, to ja przetestowałam dwie opcje: gęsty sos balsamiczny i sos miodowo-musztardowy.
Jak je zrobić?
1. W małym rondelku redukujemy pół szklanki octu balsamicznego z łyżeczka miodu. To co zostanie możemy przechowywać przez jakiś czas w małym słoiczku.
2. Mieszamy płynny miód z musztardą delikatesową w proporcji 1:1.
I koniec!
Bon appetit!
Podoba mi sie sklad tej salatki - na pewno jest pyszna!
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie smakowe.
OdpowiedzUsuńjak dla mnie pycha:)
OdpowiedzUsuń