sobota, 17 marca 2012

Sześćdziesiąty piąty: Omelette au fromage

Propozycja śniadaniowa, w sam raz na weekend...


SEROWY OMLET


Składniki na 2 osoby:

6-8 jajek
ser pleśniowy Bergader
2 małe białe "mozzarellki"
Parmezan
Masło
Sól, pieprz, oregano


Piekarnik nagrzewamy do 220 st.C

Naczynie żaroodporne smarujemy masełkiem.
Jajka ubijamy z przyprawami na pienistą, jednolitą masę i przelewamy do naczynia.

Do masy jajecznej kruszymy kawałki sera pleśniowego - ciężko powiedzieć ile, ale na pewno dacie radę "na oko" ;)
Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut.


Po tym czasie wyjmujemy i układamy, na już lekko ścięty omlet, pokrojoną w plastry mozzarellę i posypujemy parmezanem.

Zapiekamy jeszcze 5-10 minut aż omlet całkowicie się zetnie.

Na stół podajemy w naczyniu, na drewnianej desce.

         

Bon appetit! 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz