niedziela, 4 marca 2012

Sześćdziesiąty pierwszy: Anyżowa pieczeń z indyka

Kupiłam pierś z indyka i postanowiłam ją upiec w jakiejś ciekawej marynacie...Jest to eksperyment totalny i totalnie przepyszny!

ANYŻOWA PIECZEŃ Z INDYKA



Składniki:

Duża pierś indyka
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki majeranku
4 gwiazdki anyżu
Łyżeczka soli morskiej
Łyżka miodu
3 szczypty czarnego pieprzu
Olej


Na dno dużego naczynia wlewamy olej i dodajemy wszystkie składniki marynaty.
Pierś indyczą myjemy w chłodnej wodzie i wkładamy do naczynia z marynatą i w niej obtaczamy...

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Pierś wraz z marynatą przekładamy do brytfanki.

Pieczemy w 200 st.C przez 1h i 15 min pod przykryciem i następnie 20 minut bez pokrywki, aby mięsko się ładnie zarumieniło.

Po wyjęciu dajemy mięsku ochłonąć, żeby wciągnęło soki.

Jeżeli chcecie podać indyka pokrojonego, warto go pokroić i wstawić do ciepłego pieca na kilka minut.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz