Kupiłam pierś z indyka i postanowiłam ją upiec w jakiejś ciekawej marynacie...Jest to eksperyment totalny i totalnie przepyszny!
ANYŻOWA PIECZEŃ Z INDYKA
Składniki:
Duża pierś indyka
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki majeranku
4 gwiazdki anyżu
Łyżeczka soli morskiej
Łyżka miodu
3 szczypty czarnego pieprzu
Olej
Na dno dużego naczynia wlewamy olej i dodajemy wszystkie składniki marynaty.
Pierś indyczą myjemy w chłodnej wodzie i wkładamy do naczynia z marynatą i w niej obtaczamy...
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Pierś wraz z marynatą przekładamy do brytfanki.
Pieczemy w 200 st.C przez 1h i 15 min pod przykryciem i następnie 20 minut bez pokrywki, aby mięsko się ładnie zarumieniło.
Po wyjęciu dajemy mięsku ochłonąć, żeby wciągnęło soki.
Jeżeli chcecie podać indyka pokrojonego, warto go pokroić i wstawić do ciepłego pieca na kilka minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz