środa, 6 czerwca 2012

Osiemdziesiąty trzeci: Tiramisu

Jakoś tak mi przyszła chęć na coś słodkiego i nagle podczas zakupów wpadł mi w oko serek mascarpone. W związku z tym postanowiłam zrobić pyszny włoski deser...

TIRAMISU




Składniki na 4 porcje:

250g mascarpone
2 jajka
2 łyżki cukru
Kilkanaście biszkopcików
Filiżanka espresso
1 łyżka gorzkiego kakao


Zaczynamy od zaparzenia espresso, żeby zdążyło ostygnąć.
Oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka miksujemy z cukrem aż powstanie gładki krem i dodajemy mascarpone - dalej miksujemy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Pianę z białek dodajemy do masy z mascarpone i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, żeby piana nie opadła.

Biszkopty nasączamy w kawie - tylko chwilkę, żeby się nie rozpadły!

Na dno szklanych pucharków lub kieliszków układamy biszkopty, a na nie wykładamy masę.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem posypujemy deser gorzkim kakao przez sitko.


Buon appetito!

7 komentarzy:

  1. Najlepsza włoska klasyka deserowa :)
    Świetnie się prezentuje w tym kieliszku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka porcyjka mi odpowiada;)

    OdpowiedzUsuń
  3. na ile porcji to jest

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo mi wyszlo na wiecej :)

      Usuń
    2. Na 4 kieliszki do białego wina ;) napełnione po sam brzeg...

      Usuń