wtorek, 2 października 2012

Dziewięćdziesiąty dziewiąty: lekkie cupcakes

Nie powiem, że są to dietetyczne babeczki, bo nie są, ale na pewno są o wiele wiele lżejsze niż tradycyjne cupcakes. A dlaczego? Bo ani w cieście, ani w kremie nie ma ma masła! Przepis jest bardzo prosty, szybki i przepyszny :)

CUPCAKES Z KOKOSOWYM KREMEM


Składniki na 6 sztuk:

3 duże jajka
5 łyżek cukru
100g mąki

Na krem:
250g serka mascarpone
1 żółtko
1 łyżka cukru
2 łyżki syropu kokosowego
wiórki kokosowe
masa marcepanowa do ozdoby

Piekarnik nastawiamy na 180 st.C.
Całe jajka miksujemy na gładką, pienistą masę.
Dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując.
Następnie wsypujemy powoli mąkę nadal miksując.

Masę przelewamy do papilotek umieszczonych w blasze do muffinek i pieczemy przez 15 minut a następnie wyłączamy piekarnik i NIE WYJMUJEMY BABECZEK!!! Zostawiamy je w środku na około 30 minut aż przestygną.

W tym czasie możemy zabrać się za krem...
Żółtko jaja miksujemy z cukrem na jednolitą masę. 
Następnie dodajemy mascarpone i syrop kokosowy.

Na wystudzone babeczki nakładamy krem i obtaczamy go w wiórkach kokosowych. 
Babeczkę możecie przyozdobić motylkiem/kwiatkiem/serduszkiem wyciętym z masy marcepanowej lub cukrowej.


Enjoy!




9 komentarzy:

  1. Cudne, leciutkie babeczki :) Jeśli są z mascarpone, to na pewno smakują pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. W tych dalmatyńskich osłankach wyglądają cudownie

    OdpowiedzUsuń
  3. cudeńka!:) ach jakie słodziutkie

    OdpowiedzUsuń
  4. jak pięknie wyglądają z tą czapeczką wiórków kokosowych i motylami!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nominowałam Twojego bloga Liebster Blog Award :) Po szczegóły zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Trzeba mieć wielki talent, żeby przygotować takie cudeńka :D Gratuluję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zgadzamy się z twierdzenia pana Shawa:D

    OdpowiedzUsuń