Danie, które Wam dziś proponuję zrobiłam wybierając się na domówkę sylwestrową. Na wszelki wypadek zrobiłam foto, a że opinie były jednoznacznie pozytywne - oto przepis pojawia się na blogu!
CIASTO FRANCUSKIE Z WARZYWAMI I BOCZKIEM
Składniki na 6 porcji:
1 opakowanie ciasta francuskiego
Pół małej zielonej papryki
Pół małej czerwonej papryki
1 mała biała cebula
1 duży pomidor
3średnie pieczarki
50-100 g boczku parzonego w plastrach
Odrobina żółtego sera
Oliwa z oliwek
Sól
Suszona bazylia
Suszone oregano
Zaczynamy od włączenia piekarnika: 220 st. C, góra i dół.
Ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia na blasze.
Myjemy wszystkie warzywa
Papryki kroimy w paski, cebulę w grube piórka, a pomidora i pieczarki w plasterki.
Plastry boczku kroimy w paseczki.
Ciasto skrapiamy delikatnie oliwą i posypujemy przyprawami. Nie żałujcie soli, żeby danie nie było mdłe, ale też nie przesadźcie - zawsze można dosolić na talerzu ;)
Na cieście układamy 6 plastrów pomidora i rozsypujemy cebulę, paprykę i pieczarki.
Na warzywach układamy kawałki boczku i posypujemy niewielką ilością drobno tartego sera żółtego.
Wstawiamy na środkowy poziom piekarnika na około 20-25 minut, aż brzegi ciasta ładnie się zarumienią (sprawdźcie też czy spód ciasta się przyrumienił - w razie czego przełóżcie blachę na najniższy poziom na kilka minut). Po wyjęciu kroimy na 6 równych porcji i podajemy na ciepło.
Bon appetit!
Nigdy nie widziałam ciasta francuskiego w takiej postaci :)
OdpowiedzUsuńDanie podobne wyglądem do pizzy ale z tego co widzę dużo zdrowsze.
Na pewno przetestuję przepis.
Pozdrawiam serdecznie, życzę wielu fenomenalnych kulinarnych dokonań i zapraszam do siebie:
http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/