piątek, 8 lutego 2013

102: Szpinakowe cannelloni

Na kuchnię włoską zawsze jest ochota i zawsze są pomysły! Już jakiś czas temu kupiliśmy makaron na cannelloni a pozostałe produkty przypadkiem zalazły się w lodówce. Może ser feta nie kojarzy się specjalnie z kuchnią włoską (zawsze możecie zastąpić go ricottą), ale ja osobiście uwielbiam łączyć ją ze szpinakiem.

SZPINAKOWE CANNELLONI



Składniki dla 3-4 osób

Opakowanie makaronu cannelloni
Kostka sera feta (200g)
1 kg świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła

Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2-4 łyżki mąki
0,5 litra bulionu

10 dkg sera mozzarella


Sos beszamelowy przygotowujemy na patelni rozpuszczając masło i powoli dodając mąkę ciągle mieszając, aż powstanie gęsta kremowa masa. Następnie zalewamy ją bulionem, mieszamy i zagotowujemy.

Na innej patelni na niewielkiej ilości masła dusimy szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 
Następnie dodajemy pokrojona w drobną kostkę fetę i mieszamy składniki.

Nastawiamy piekarnik na 220 st.C góra + dół.

Rurki makaronu napełniamy lekko ostudzonym farszem, układamy jedną obok drugiej w naczyniu żaroodpornym.
Zalewamy cannelloni sosem beszamelowym, posypujemy startym serem mozzarella i zapiekamy w piekarniku przez około 25-30 min.
Twardość makaronu możemy sprawdzić nakłuwając widelcem.

Po upieczeniu, jak zwykle - zjadamy ze smakiem!



Buon appetito!




3 komentarze: