SZPINAKOWE CANNELLONI
Składniki dla 3-4 osób
Opakowanie makaronu cannelloni
Kostka sera feta (200g)
1 kg świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2-4 łyżki mąki
0,5 litra bulionu
10 dkg sera mozzarella
Sos beszamelowy przygotowujemy na patelni rozpuszczając masło i powoli dodając mąkę ciągle mieszając, aż powstanie gęsta kremowa masa. Następnie zalewamy ją bulionem, mieszamy i zagotowujemy.
Na innej patelni na niewielkiej ilości masła dusimy szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Następnie dodajemy pokrojona w drobną kostkę fetę i mieszamy składniki.
Nastawiamy piekarnik na 220 st.C góra + dół.
Rurki makaronu napełniamy lekko ostudzonym farszem, układamy jedną obok drugiej w naczyniu żaroodpornym.
Zalewamy cannelloni sosem beszamelowym, posypujemy startym serem mozzarella i zapiekamy w piekarniku przez około 25-30 min.
Twardość makaronu możemy sprawdzić nakłuwając widelcem.
Po upieczeniu, jak zwykle - zjadamy ze smakiem!
Buon appetito!
każde danie ze szpinakiem jest idealne na obiad:)
OdpowiedzUsuńCz jest na świecie coś lepszego niż szpinak? Mniam!
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuń