poniedziałek, 18 lutego 2013

103: Pastelova sałatka owocowa

Kiedy na dworze tak zimno, a w około wszyscy na nas kichają - trzeba dostarczyć sobie witamin! Dlatego proponuję Wam dziś pyszną sałatkę, która nadaje się zarówno na drugie śniadanie, jak i na podwieczorek i kolację. I można ją zabrać do pracy! Poza tym jest łatwa w przygotowaniu, lekka i przepyszna :)

PASTELOVA OWOCOWA


Składniki na 4 porcje:

3 banany
3 pomarańcze
2 grejpfruty 
1 melon kantalupa 

Po umyciu pomarańczy i grejpfrutów obieramy je w następujący sposób:
 odkrawamy górę i dół owocu, tak aby widać było miąższ i żeby móc go postawić na desce,
 małym nożem odkrawamy skórkę wraz z całą białą błoną zaraz przy  miąższu.
 Następnie wykrawamy nożem poszczególne cząstki cytrusów oddzielając je od białych błonek.
 Kroimy je w kostkę.
 Melona obieramy ze skóry, przekrawamy na pół i łyżką wyskrobujemy gniazdo z pestkami.
 Kroimy na kostkę podobnej wielkości, jak cytrusy.
 Banana obieramy i kroimy w półplasterki.

Wszystkie owoce mieszamy razem i gotowe!


Smacznego!


2 komentarze:

  1. Sałatka owocowa w taki paskudny zimowy dzień? TAK! Wczoraj piłam domowy sok z owoców granatu i pomarańczy, rewelacyjny aromat jak na tą porę roku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się cytat u góry :) Wiele fajnych przepisów i zdjęć, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń