poniedziałek, 11 lutego 2013

103: Indyk w sosie teriyaki

Przełamujemy włoski smak i lecimy dziś na inny kontynent, zasmakować Azji...Dzisiejszy przepis ma dwie odsłony - dla ambitnych lub dla leniwych :) Poza tym idealnie wpasowuje się w kategorię "jedzenie do pracy" dla szczęśliwców posiadających w pracy mikrofalówkę...Po zamrożeniu i rozmrożeniu smakuje wyśmienicie! 
Do dań kuchni azjatyckiej zazwyczaj wykorzystuję kurczaka lub wołowinę, jednak tym razem na patelnię trafił indyk...

INDYK TERIYAKI





Składniki na 4-5 porcji:

Ok. 1kg piersi indyczej
2 opakowania sosu teryiaki BlueDragon
Szklanka mrożonego groszku
2 marchewki*
Kilka pędów bambusa (ze słoika)*
1 duża czerwona cebula*
1 mały por*
1 duża czerwona papryka*

400g ryżu (najlepiej jaśminowego)

Mielona kolendra, kminek
Sól i pieprz

*W wersji dla leniwych można użyć gotowej mrożonki do dań chińskich ;)

A w wersji dla ambitnych...
Marchew obieramy, myjemy i kroimy w słupki.
Paprykę kroimy w paseczki podobnej wielkości, co marchewkę.
Podobnie cebulę, pora i bambusa kroimy na kawałki podobnej wielkości.

Wstawiamy osoloną wodę na ryż i gotujemy go al'dente.

Pierś z indyka myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, solimy. Po kilku minutach zalewamy sosem teriyaki, smażymy jeszcze przez kilka minut - mieszamy, aby sos się nie przypalił.

Dodajemy posiekane warzywa i groszek oraz przyprawy. Jeżeli sos bardzo zgęstniał możecie dodawać niewielkie ilości wody.

Mięso z sosem możemy od razu wymieszać z ryżem, albo podać ryż polany mięsem w sosie.

Śmaćniego! ;)


2 komentarze: