Do dań kuchni azjatyckiej zazwyczaj wykorzystuję kurczaka lub wołowinę, jednak tym razem na patelnię trafił indyk...
INDYK TERIYAKI
Składniki na 4-5 porcji:
Ok. 1kg piersi indyczej
2 opakowania sosu teryiaki BlueDragon
Szklanka mrożonego groszku
2 marchewki*
Kilka pędów bambusa (ze słoika)*
1 duża czerwona cebula*
1 mały por*
1 duża czerwona papryka*
400g ryżu (najlepiej jaśminowego)
Mielona kolendra, kminek
Sól i pieprz
*W wersji dla leniwych można użyć gotowej mrożonki do dań chińskich ;)
A w wersji dla ambitnych...
Marchew obieramy, myjemy i kroimy w słupki.
Paprykę kroimy w paseczki podobnej wielkości, co marchewkę.
Podobnie cebulę, pora i bambusa kroimy na kawałki podobnej wielkości.
Wstawiamy osoloną wodę na ryż i gotujemy go al'dente.
Pierś z indyka myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, solimy. Po kilku minutach zalewamy sosem teriyaki, smażymy jeszcze przez kilka minut - mieszamy, aby sos się nie przypalił.
Dodajemy posiekane warzywa i groszek oraz przyprawy. Jeżeli sos bardzo zgęstniał możecie dodawać niewielkie ilości wody.
Mięso z sosem możemy od razu wymieszać z ryżem, albo podać ryż polany mięsem w sosie.
Śmaćniego! ;)
Kocham takie jedzenie :-)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne danie:) wpraszam się na obiadek:)
OdpowiedzUsuń