PENNE Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM
Składniki na 4-5 porcji:
500 g makaronu penne
40 dkg filetu z łososia świeżego*
250 g świeżego szpinaku
50 g masła
1/2 szklanki mleka lub śmietany 18%
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól i pieprz
*możecie tez użyć wędzonego, ale jak dla mnie
ma zbyt intensywny smak do tego dania.
Zaczynamy od wstawienia wody na makaron. Pamiętajcie, żeby ją posolić ;) I od razu weźmy się za łososia. Trzeba usunąć z niego skórę i pokroić rybę w małe kawałki. Później smażymy go na oliwie z oliwek. Jeżeli wybraliście surową rybę - trzeba ją od razu posolić.
Jak tam woda? Jeśli się gotuje - wrzucamy makaron i pilnujemy, żeby się nie rozgotował.
Liście szpinaku trzeba dokładnie opłukać, a ząbki czosnku obrać i drobno posiekać. Do łososia dodajemy masło i mleko/śmietankę, mieszamy i po chwili dodajemy czosnek i szpinak. Patelnię przykrywamy pokrywką, aby wszystko się poddusiło. Po około minucie mieszamy, jeszcze raz przykrywamy i znów mieszamy i tak, aż do momentu, gdy cały szpinak będzie się zblanszuje. Doprawiamy pieprzem i solą. Odcedzamy makaron i mieszamy go z sosem.
Oczywiście jeśli macie ochotę, możecie posypać pastę parmezanem...ale ja osobiście do tej wersji makaronu go nie używam.
Buon appetito!
Piękne zdjęcia... A penne z pewnością bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do konkursu:
http://apetytprzepisy.blogspot.co.uk/2014/03/konkurs-wielkanocny.html
Bardzo nie dobry przepis, jak użyjecie tyle masła i śmietany do jednego dania to nikt tego nie zje.. porażka..
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz. Przepis poprawiłam, bo faktycznie używam do niego 50g masła a nie 100g jak widniało w przepisie do tej pory - prawdopodobnie z jakichś przyczyn pomyślałam o połowie kostki a nie o 1/4 ;) No i oczywiście w tym wypadku śmietana 18% lub mleko. Oczywiście proporcje te można indywidualnie trochę zmieniać i poeksperymentować. Rozumiem, że nie każdy musi lubić pyszne masełko tak bardzo, jak ja ;)
Usuń