Dzisiaj propozycja śniadaniowa. Może się wydawać, że to tylko dla tych, którzy mają rano dużo czasu. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zabrać super-kanapkę ze sobą do szkoły czy pracy. Poza upieczeniem kurczaka przygotowanie jej trwa dosłownie chwilę...
SANDWICH
Z KURCZAKIEM W 5 SMAKACH
Składniki na 2 mega-kanapki:
2 bagietki korzenne
1 pierś z kurczaka
2 rzodkiewki
1 mały pomidor
4 liście sałaty
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu bałkańskiego
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
sól i pieprz
Zacznijmy od przygotowania kurczaka. Mięso trzeba umyć i osuszyć. Filet trzeba przekroić w poprzek - tak aby powstały dwie płaskie części i odkroić mały mięsień znajdujący się od spodu (tzw. polędwiczkę). Kurczaka solimy, posypujemy przyprawą i dobrze w niej obtaczamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C góra+dół. Kurczaka pieczemy na kratce na środkowym poziomie przez 18 min. Po tym czasie będzie przepysznie soczysty.
Włączmy też opiekacz, żeby dobrze się rozgrzał.
Przez te kilkanaście minut przygotujmy sobie pozostałe składniki. Sałatę, pomidora i rzodkiewki trzeba umyć. Rzodkieweczki kroimy na plasterki, pomidora z resztą też, ale najpierw na pół :)
Bagietki korzenne przekrawamy wzdłuż, ale nie do końca - tak, żeby dało się ją później zamknąć. Majonez mieszamy z jogurtem i doprawiamy solą i pieprzem. Sos rozprowadzamy wewnątrz bagietki. Na dolnej połówce kanapki kładziemy sałatę i plasterki rzodkiewki i pomidora.
Kiedy kurczak już się zrobi kroimy go w plastry o grubości ok. 1 cm. Kiedy trochę ostygną układamy je na kanapce. Całość zamykamy i wkładamy do opiekacza, żeby bułka zrobiła się chrupiąca.
Oczywiście zaraz po wyjęciu z opiekacza kanapka smakuje najlepiej, ale jeżeli zapakujecie ją w papier śniadaniowy powinna pozostać chrupiąca do czasu przerwy na lunch ;)
świetne, pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń