OWSIANKA
Z BAKALIAMI
składniki:
1 szklanka płatków owsianych
garstka suszonej żurawiny
garstka rodzynek
garstka migdałów
4 suszone morele
łyżka miodu
mleko - opcjonalnie
Jeżeli od razu założyliście, że nie macie czasu na takie śniadanie to zaraz postaram się Wam udowodnić, że jednak go macie. Pierwszy etap przygotowywania owsianki możecie rozpocząć już poprzedniego dnia wieczorem.
Do miseczki wsypujemy pół szklanki płatków owsianych i zalewamy je wrzątkiem. Przykrywamy talerzykiem odrobinę ponad poziom płatków i zostawiamy na 20 minut lub na całą noc. Jeżeli wybraliście drugą opcję, możecie rano podgrzać owsiankę lekko w mikrofalówce :)
Suszone owoce można, ale nie trzeba troszkę posiekać - szczególnie morele. Jeżeli chodzi o migdały możecie wybrać obrane lub ze skórką tak, jak ja.
Kiedy po około 20 minutach płatki nasiąkną wodą dodajemy do nich owoce, migdały i opcjonalnie 2-3 łyżki mleka. Wszystko mieszamy i mamy gotowe, pyszne, zdrowe i pożywne śniadanko...
tata wie, co dobre! ;-)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak taka tatusiowa owsianka :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam owsiankę! :) zapraszam również do mnie na pyszną sałatkę! http://slowfoodandsweet.blogspot.com/2014/04/wiosenna-saatka-z-malinami-i-mozzarella.html
OdpowiedzUsuńzakochałam się w widoku tej owsianki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam owsiankę, dziś po świątecznym obżarstwie zrobiłam sobie na śniadanie ale użyłam jogurtu i świeżych owoców, pychota :) Ta też musi być pyszna
OdpowiedzUsuńOwsianka to królowa moich śniadań. Zapraszam też na moje wariacje owsiankowe :-)
OdpowiedzUsuńgdyby tylko mój tata chciał zajadać ze mną takie owsianki - byłabym bardzo zadowolona :) na razie sama chwytam za miseczkę i cieszę się jej smakiem :)
OdpowiedzUsuń