sobota, 19 listopada 2011

Trzydziesty czwarty: Farfalle con carne

Makaron raz jeszcze. Dziś bardzo aromatyczny z delikatnymi w smaku warzywami i przepyszną wołowiną...




Składniki na 3-4 porcje:
300 g makaronu
Pół cukinii
1 nieduża czerwona papryka
Pół szalotki/małej cebuli białej
250-500 g mięsa wołowego mielonego
Pół brokuła (może być mrożonka)
1-2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
Łyżeczka mielonej kolendry
Gałązka rozmarynu
Parmezan lub Corregio


Na sos beszamelowy:
Łyżka masła
szklanka mleka
Mąka



Zaczynamy d przygotowania wszystkich składników...
Cukinię kroimy w pół-talarki, a paprykę w drobną kostkę.
Cebulkę siekamy drobno.
Mięso podsmażamy na patelni na dwóch łyżkach oliwy, na koniec dodając cebulkę i podsmażając ją jeszcze przez minutkę.
Brokuła  kroimy w nieduże różyczki i wrzucamy do osolonego wrzątku na 3 minuty. W wersji z mrożonką - czekamy do ponownego zagotowania wody i od razu odcedzamy.

Makaron gotujemy bardzo al'dente, powiedziała bym nawet, że "na twardo" ;)



Sos beszamelowy przygotowujemy w sposób następujący:
Na patelni rozpuszczamy masło.
Dosypujemy mąki, aż trochę zgęstnieje.
Później naprzemiennie dodajemy mleka i mąki, aż uzyskamy dość rzadki sos.
Do sosu dodajemy przyprawy - kolendrę i słodką paprykę mieloną.


Wszystkie składniki wraz z sosem mieszamy w dużej misce.
Dodajemy posiekaną gałązkę rozmarynu.


Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 200 st.C przez 15 minut, żeby warzywka zmiękły...


Po wyłożeniu na talerz posypujemy parmezanem lub Corregio i przyozdabiamy listkiem bazylii i rozmarynu...

Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz