Makaron raz jeszcze. Dziś bardzo aromatyczny z delikatnymi w smaku warzywami i przepyszną wołowiną...
Składniki na 3-4 porcje:
300 g makaronu
Pół cukinii
1 nieduża czerwona papryka
Pół szalotki/małej cebuli białej
250-500 g mięsa wołowego mielonego
Pół brokuła (może być mrożonka)
1-2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
Łyżeczka mielonej kolendry
Gałązka rozmarynu
Parmezan lub Corregio
Na sos beszamelowy:
Łyżka masła
szklanka mleka
Mąka
Zaczynamy d przygotowania wszystkich składników...
Cukinię kroimy w pół-talarki, a paprykę w drobną kostkę.
Cebulkę siekamy drobno.
Mięso podsmażamy na patelni na dwóch łyżkach oliwy, na koniec dodając cebulkę i podsmażając ją jeszcze przez minutkę.
Brokuła kroimy w nieduże różyczki i wrzucamy do osolonego wrzątku na 3 minuty. W wersji z mrożonką - czekamy do ponownego zagotowania wody i od razu odcedzamy.
Makaron gotujemy bardzo al'dente, powiedziała bym nawet, że "na twardo" ;)
Sos beszamelowy przygotowujemy w sposób następujący:
Na patelni rozpuszczamy masło.
Dosypujemy mąki, aż trochę zgęstnieje.
Później naprzemiennie dodajemy mleka i mąki, aż uzyskamy dość rzadki sos.
Do sosu dodajemy przyprawy - kolendrę i słodką paprykę mieloną.
Wszystkie składniki wraz z sosem mieszamy w dużej misce.
Dodajemy posiekaną gałązkę rozmarynu.
Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 200 st.C przez 15 minut, żeby warzywka zmiękły...
Po wyłożeniu na talerz posypujemy parmezanem lub Corregio i przyozdabiamy listkiem bazylii i rozmarynu...
Buon appetito!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz