niedziela, 27 listopada 2011

Trzydziesty piąty: Spaghetti na ostro

Hmmm...Makarony to jednak dobra rzecz :) Dzisiaj, choć ochotę mieliśmy na carbonarę, powstała mieszanka z zawartości lodówki i przyprawy, którą dostałam w prezencie...

Spaghetti w sosie pomidorowym z oliwkami, suszonymi pomidorami, szalotką i wołowiną



Składniki:
500 g mielonej wołowiny
500 g makaronu spaghetti
kilkanaście oliwek czarnych i zielonych
8 suszonych pomidorów
5 łyżek koncentratu pomidorowego
2 szalotki (albo średnia biała cebula)
łyżka włoskiej przyprawy (pieprz cayenne, czosnek, bazylia)
tymianek
oliwa z oliwek
sól






Mięsko smażymy na oliwie (ja usmażyłam na marynacie od pomidorów suszonych, która została po opróżnieniu słoika) i solimy.
Szalotkę siekamy drobno i dodajemy do usmażonego mięsa.











Podsmażamy razem przez chwilę i dodajemy pokrojone oliwki i suszone pomidory.


Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy i zalewamy wodą, aby wszystko zakryła.
Wsypujemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.




Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie.

Nakładamy na talerze i polewamy sosem.




Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz