wtorek, 27 marca 2012

Sześćdziesiąty siódmy: Rolada z indyka nadziewana suszonymi pomidorami i mozzarellą

Oj powiem Wam, że przepisy piętrzą się w kolejce, bo jeść trzeba więc gotuję, ale jem już nad książkami, więc nie mam czasu spłodzić posta...
Ale dzisiaj mam chwilkę, żeby odetchnąć, więc nadrabiając drugim okiem telewizyjne zaległości szybko piszę i przesyłam Wam przepis na całkiem smaczną rzecz...

ROLADA Z INDYKA
NADZIEWANA
SUSZONYMI POMIDORAMI I MOZZARELLĄ



Składniki

1 pierś z indyka
10-15 suszonych pomidorów
150 g białej mozzarelli
olej
suszona bazylia i oregano
sól

Pierś myjemy i odcinamy wszystkie brzydkie tłuszczyki i inne rzeczy niesmaczne.
Płuczemy pod chłodną wodą.
Najgrubsze miejsca rozbijamy młotkiem tak, aby mięso miało mniej więcej jednakową grubość wszędzie i aby łatwo dało się je zwinąć.

Mięso solimy z obu stron i wkładamy do żaroodpornego naczynia, którego dno smarujemy olejem.
Na dłuższym brzegu mięska układamy pomidory i pokrojoną w plastry mozzarellę.
Wszystko to staramy się zawinąć wzdłuż długiej osi ;)
Jeżeli rolada się rozwija, zepnijcie ją kilkoma krótkimi wykałaczkami.




Na koniec jeszcze tylko posypujemy bazylią i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 70-85 minut w zależności jak duża była nasza pierś. Co jakiś czas polewamy pierś sosem, który wypełnia dno naczynia.



Po 70 minutach możemy przekroić ją na środku i sprawdzić czy już się upiekła, czy potrzeba jej jeszcze chwili, bo i tak będziemy podawać ją pokrojoną w grube ok. 1,5-2cm plastry...



Buon appetito!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz