wtorek, 6 grudnia 2011

Trzydziesty szósty: Łososiowe roladki ze szpinakiem

Domyślam się, że po tak długiej przerwie od ostatniego przepisu, jesteście straszliwie głodni :) Tym, co dziś proponuję raczej się nie przejecie, ale na pewno dopieścicie swoje podniebienia...

ROLADKI Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM


Składniki:
na przystawkę dla 5-6 osób

5 placków tortilli pszennej
900 g (2 paczki) mrożonego szpinaku
200-300g łososia wędzonego
Czosnek staropolski suszony mielony
sól i pieprz



Szpinak rozmrażamy w głębokiej patelni i gotujemy, aż woda wyparuje i będzie tylko lekko wilgotny.
Dodajemy przyprawy do smaku.

Łososia kroimy na nieduże kawałki - bez apteki :)

Placki tortilli zwilżamy i podgrzewamy każdy osobno w mikrofali przez około1 minutę.

Na ciepłym placku rozsmarowujemy szpinak i rozkładamy w miarę równomiernie łososia.


Zawijamy tak, aby farsz wchodził do środka, a nie był wypychany na zewnątrz  rolady...

Po około godzinie, kiedy roladki ostygną a placki dobrze namokną chwytamy ostry nóż i kroimy roladę na skośne kawałki o grubości 2 cm.
Jeżeli placek kruszyłby się pod naciskiem, możecie go posmarować letnią wodą i odłożyć jeszcze na chwilę, żeby zmiękł.
Oczywiście same końcówki odkrawamy również pod skosem, ale ich nie podajemy, tylko zjadamy, kiedy nikt nie patrzy...  :):):)


Z jednego placka powinniśmy otrzymać 5-6 kawałków.


Układamy na półmisku lub drewnianej desce...


Ten przysmak idealnie nadaje się na przystawkę lub podczas przyjęcia z zimnymi przekąskami...



Bon appetit! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz