sobota, 15 października 2011

Dwudziesty piąty: Mini-szarlotki (sugar free)

Taki pomysł na mały deserek, kiedy nie chcecie piec całej blachy ciasta. A przy okazji trzeba tu zaznaczyć, że jedyną substancją słodzącą jest tu miód :)


Na 4 porcje
Składniki: 

Szklanka otrębów owsianych
2 jajka
3-4 łyżki miodu
3 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
łyżeczka masła



Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Podsmażamy na masełku, dodając cynamonu i łyżkę miodu przez kilka minut.

Oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka mieszamy z płatkami i dodajemy 2-3 łyżki miodu.
Wszystko dokładnie mieszamy.



Foremki smarujemy odrobiną masła i na dno kładziemy masę z płatków.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 10 minut na górną półkę.

Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z resztą masy płatkowej.

Następnie przykrywamy spód warstwą jabłek.
Na sam wierzch kładziemy masę białkowo - płatkową.

Zapiekamy przez 10 min na najniższym poziomie!

Przed podaniem należy szarlotki na chwilę odłożyć, 
żeby wystygły odrobinę :)




Bon appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz