środa, 19 października 2011

Dwudziesty szósty: Sałatka Blue Salmone

Dzisiejszy przepis to pomysł na wykwintną sałatkę, która łączy wyraziste smaki pleśniowego sera i kaparów z delikatnością rozpływającego się w ustach wędzonego łososia..

Jest to potrawa idealna na kolację, ale sprawdzi się też w wersji na wynos, kiedy to cały dzień jesteśmy poza domem, a chcemy zjeść coś pysznego i pełnowartościowego...



Lista zakupów (na ok.4 porcje):

200g wędzonego łososia - może być tzw. "sałatkowy"
ok. 30g małych kaparów
150g sera pleśniowego Lazur
Sałata lodowa
Ogórek zielony świeży
Koperek

Do dipu:
Mały jogurt naturalny
Kostka czosnkowa Knorr'a




Sałatę i ogórka myjemy.
Sałatę rwiemy na małe kawałeczki, ogórka kroimy ze skórką na ćwiartkowe plasterki.
Ser kroimy w drobną kostkę (1cm x 1cm)
Łososia również ciachamy delikatnie na niewielkie kawałeczki.
Koperek siekamy.





Na talerzu układamy sałatę.
Równomiernie rozkładamy na niej łososia.
Posypujemy to garstką sera, kilkunastoma kaparami i koperkiem...
Kawałki ogórka układamy na około talerza.

Na środku robimy małą dekorację z ogórka, łososia, sera i gałązki koperku...

Do sałatki podajemy dip jogurtowo-czosnkowy, powstający po zmieszaniu jogurtu z połową kostki Knorr'a.
Do każdej tego typu sałatki idealnie nadają się suche chrupiące tosty, lub inne świeże, chrupiące pieczywo...


  Bon appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz