Przepis inspirowany jest wizytą w knajpie o wdzięcznej nazwie >noodle w pudle<
O składniki się nie martwcie - są w większości supermarketów, a w Warszawie na Marywilskiej 44.
Składniki (na ok. 6 porcji):
makaron noodle (albo ryżowy) 400- 500g
2 lub 3 podwójne piersi z kurczaka
papryka żółta
papryka czerwona
por
groszek zielony mrożony (nie, nie może być z puszki!) 1 szklanka
grzybki mun suszone (3 sztuki)
przyprawa 5 smaków
sos sojowy
imbir
czosnek
mielone chilli (lub posiekane papryczki, jeśli wolicie)
oliwa z oliwek
Co robimy?
Gotujemy wodę i w małej miseczce zalewamy grzybki, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy.
Kurczaczka myjemy, obrabiamy usuwając wszystkie tłuszczyki, ścięgna, chrząstki itp.
Kroimy w drobne paseczki ok 1cm x 2cm
Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, starte 3 cm korzenia imbiru, wyciśnięte 3 ząbki czosnku, chilli i przyprawę 5 smaków.
W misce masujemy rękami tak zamarynowanego kurczaka, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
Teraz bierzemy się za warzywka...
Najpierw porządnie myjemy! ;)
Papryki kroimy w cienkie krótkie paseczki albo kostkę, jak wolicie.
Pora na pół lub w ćwiartki i także w paseczki.
Następnie siekamy grzybki, które zapewne już się rozmoczyły...
Gotujemy wodę w garnku, solimy lub dodajemy kostkę bulionową.
Wrzucamy makaron i gotujemy 1 - 1,5 min krócej niż kazali na opakowaniu.
Odcedzamy i zostawiamy w garnku - niech sobie tam dochodzi...
Na rozgrzaną patelnię, a najlepiej woka, wlewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek.
Wrzucamy kurczaka i smażymy kilka minutek.
Gdy kurczak będzie gotowy wrzucamy do niego wszystkie papryki, pora, groszek i grzybki.
Mieszamy i dusimy przez chwilę.
Następnie wrzucamy wszystko do makaronu i namiętnie mieszamy...
Podając danie gościom, podaj także sos sojowy, aby mogli doprawić noodle wg własnego smaku.
Opcjonalnie możecie dodać do tego dania np. ananasa wraz z odrobiną syropu, albo pędów bambusa.
Bon Appetit!
好吃
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz