sobota, 22 października 2011

Dwudziesty siódmy: Burrito!

To co mam Wam dziś do zaproponowania, to kolejny pomysł na to, co można zawinąć w meksykański placek. Tym razem wersja jest w pełni meksykańska i na pewno ucieszy to smakoszy mięska a także tych, którzy nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie, bo przygotowanie Burrito to ok. 20 minut roboty :)




Składniki na 6-8 burritos:

 6-8 placków pszennej tortilli
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
najlepiej takiego o niskiej zawartości tłuszczu!
1 średnia biała cebula
Puszka kukurydzy
Puszka fasoli czerwonej
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 papryczki Piri-Piri
Łyżka oliwy z oliwek
Pół łyżeczki mielonego chilli
Sól




No to zaczynamy...
Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i solimy.
Dodajemy mielonego chilli. Jeśli lubicie ostre dania, możecie dodać więcej.
Cebulę obieramy i siekamy bardzo drobno w kostkę.
Papryczki również siekamy - jeżeli z kolei nie lubicie bardzo ostrej kuchni, możecie wyskrobać z nich pestki, rozkrawając każdą wzdłuż...




Kiedy mięso nie będzie już różowe z wierzchu dodajemy cebulę i papryczki. 

Smażymy na mniejszym ogniu, aż cebulka się zeszkli.
Następnie dodajemy odsączoną kukurydzę i opłukaną fasolę.
Teraz jeszcze tylko koncentrat pomidorowy, mieszamy, przykrywamy i dusimy około 3 minut.



Placki tortilli podgrzewamy w mikrofali (osobno), tak jak napisano na opakowaniu - pewnie ok. 30 sekund...
Na każdego placka nakładamy 5-6 łyżek farszu.
Następnie delikatnie zaginamy boki placka i zwijamy (instrukcja powinna być narysowana na opakowaniu placków).



No i w zasadzie tyle... Smacznego!!!

1 komentarz: