Dziś w programie...
Kurczak smażony bez tłuszczu
Dla 2 osób:
1 podwójna pierś z kurczaka
Gałązka rozmarynu
Łyżeczka przyprawy do kurczaka
Szczypta soli
Można podawać z gotowanym na parze bukietem warzywnym i ryżem lub kuskusem.
Mięso płuczemy w letniej wodzie, odkrawamy wszystkie tłuszcze i inne błony oraz chrząstki.
Oddzielamy mniejszy mięsień znajdujący się od spodu piersi.
Nacieramy solą i przyprawą.
Możecie użyć oczywiście dowolnych przypraw. Ja akurat miałam ochotę na tę kurczakową :)
Patelnię nagrzewamy na średnim ogniu.
Kładziemy kurczaka na patelnię i smażymy po ok. 5-7 minut z każdej strony ( mniejsze kawałki po 2-3 minuty).
Czas smażenia w dużej mierze zależy od kuchenki i patelni, więc kontrolujcie mięsko w trakcie :)
Jeżeli mięso będzie przywierało do patelni, możecie podlać je odrobiną wody, która od razu zacznie wrzeć i wtedy jest bardzo łatwo odkleić mięso i przewrócić na drugą stronę. Możecie powtarzać ten zabieg - nie zmieni on smaku dania :)
W przygotowaniu kurczaka najważniejsze jest, aby nie katować go długo na patelni/w piekarniku itp. Bo później znowu powiecie, że kurczak jest be, bo jest suchy. Wcale nie musi być! Trzeba tylko kontrolować w czasie obróbki termicznej, czy już się zrobił, a jak tylko się zrobi to jeść a nie suszyć!
W trakcie smażenia możecie jeden z kawałków nakroić w najgrubszym miejscu i zajrzeć do środka, czy już się usmażyło.
Kiedy tylko przestanie być różowe w środku zaczynamy je dusić.
W tym celu nalewamy wody tyle, aby zakryła dno i przykrywamy na 3 minuty.
Do duszenia dodajemy listki rozmarynu, nadadzą cudownego aromatu.
Odparowujemy wodę i podajemy do stołu...
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz