wtorek, 31 stycznia 2012

Czterdziesty siódmy: Sałatka z kurczakiem, mango i avocado polana miętowo-cytrusowym dressingiem

Głodni nowych przepisów? Na pewno! Sesja spowodowała zastój w twórczości, ale już po wszystkim! Odespałam i mogę tworzyć, więc szykujcie się na lawinę przepisów...bardzo wyszukanych przepisów :)

Dziś proponuję bardzo kolorową i bardzo egzotyczną sałatkę. Inspirowana jest oczywiście obrazkiem z książki Gordona, ale jak zwykle musiałam coś pozmieniać :)


EGZOTYCZNA SAŁATKA Z KURCZAKIEM


Na 4 porcje potrzeba:

1 Podwójna pierś z kurczaka
1 nieduże mango
1 małe awokado
4 garście roszponki
2 garście rukoli
Garść orzeszków piniowych
Sok z 1/2 limonki
Sól, pieprz

Na dressing:

4 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżeczka miodu
Garść posiekanych liści mięty
Sól morska



Zaczynamy od kurczaka, bo on potrzebuje najwięcej czasu.
Ja zrobiłam go na parze, ale możecie też upiec w piekarniku (200 st.C/12-15 minut). Ja nalałam do garnka trochę wody i na metalowe sitko położyłam kurczaka, którego wcześniej oczyściłam i natarłam solą i pieprzem. Pod przykryciem robił się 15 minut.

A kiedy kurczak się grzeje...

Rukolę i roszponkę dokładnie myjemy i odkładamy na sitko, żeby obeschły.

Przygotowujemy dressing...mieszając wszystkie jego składniki...

Awokado przekrawamy na pół na około i "odkręcamy" od pestki, którą następnie wyjmujemy.
Obieramy ze skórki i kroimy w paski wzdłuż.

Mango obieramy i odkrawamy wszystko wokół pestki.
I też kroimy w paseczki, uprzednio przekrawając na pół w poprzek.

Kiedy kupujecie egzotyczne owoce, musicie je starannie wybrać. Awokado powinno być lekko miękkie, kiedy się je naciśnie i mieć bardzo ciemnozielony kolor. Mango natomiast powinno być jędrne, czerwono-pomarańczowe (zielony kolor świadczy o niedojrzałości owocu) i przede wszystkim powinno intensywnie, pięknie pachnieć przez skórkę!


Pokrojone owoce układamy na talerzykach i polewamy sokiem z limonki, żeby nie utleniły się i nie zrobiły się ciemne.

Kiedy kurczak będzie gotowy, odkładamy go na chwilę na deskę, żeby wchłonął soki. 

Na rozgrzaną patelnię wysypujemy orzeszki i prażymy je, cały czas podrzucając je, żeby się nie przypaliły.

Kroimy kurczaka w plasterki i przystępujemy do układania wszystkich składników na talerzykach.

Na owoce kładziemy kolejno:
Rukolę
Kurczaka
Roszponkę
Posypujemy orzeszkami
Polewamy dressingiem



Sałatkę od razu podajemy, bo ciepły kurczak spowoduje, że liście szybko zwiędną.

Buon appetito!

7 komentarzy:

  1. Ale pyszna sałatka! Uwielbiam takie połączenia!

    OdpowiedzUsuń
  2. http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow/egzotyczna-salatka-z-mango,64758.html

    Gratulujemy

    OdpowiedzUsuń
  3. ukradziono Pani przepis, naprawdę przykro się robi widząc takie rzeczy, ale uważam, że Pani to powinno schlebiać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za informację. TVN był na dodatek tak bezczelny, że w komentarzu pogratulowali mi tego "zaszczytu"...:/

      Usuń
    2. http://masterchef.tvn.pl/konkurs/mango-na-stole-jest-werdykt,63078.html

      Usuń
    3. To nie TVN Pani pogratulował. To życzliwa osoba poinformowała Panią, że została pani okradziona.
      Myślę, że odszkodowanie będzie pestką. Za takie coś Pawłowi Wysockiemi ("autorowi" pracy zgłoszonej na konkurs TVN) grozi do 3 lat pozbawienia wolności.

      Usuń