Na jedną porcję pasty potrzebujesz:
50-100 g makaronu - zależy jak bardzo jesteś głodny/a
3-4 pomidory suszone pływające w oliwie
jeden malutki ząbek czosnku
około 1 łyżki oliwy z oliwek
suszone oregano, bazylia, chilli
sól
W kwestii wyboru makaronu: ja wybrałam tagliatelle, bo miałam jakąś resztkę...ale może być każdy inny. Myślę, że najwięcej radości sprawi jednak długi makaron :)
Tenże makaron wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy al'dente.
Pomidory kroimy na małe kawałeczki.
Odcedzony makaron wyrzucamy na talerz, polewamy oliwą, wyciskamy do niego czosnek, dodajemy pomidorki i mieszamy.
Na wierzch sypiemy zioła i chilli, przy okazji można ozdobić nimi talerz na około - będzie bardziej kolorowo.
No i tradycyjny listek bazylii, żeby lepiej smakowało.
Moja babcia zawsze mówi, że jak coś jest pięknie podane, to o wiele lepiej smakuje. Święta prawda.
Buon appetito!
Jestem miłośniczką takich prostych makaronów. Chyba sobie taki przygotuję!
OdpowiedzUsuń