ROZMARYNOWY KURCZAK
W ŚLIWKOWYM SOSIE
Składniki (dla 1 osoby):
Pojedyncza pierś z kurczaka
Łyżeczka mielonej kolendry
Łyżeczka mielonego kminku
Łyżeczka suszonego rozmarynu
Sól
Na sos:
6 suszonych śliwek kalifornijskich
2 łyżeczki miodu
Łyżeczka (!) soku z cytryny
Szczypta białego pieprzu
Śliwki zalewamy 100 ml wrzątku w małej miseczce i odstawiamy.
Kurczaka myjemy i oprawiamy, następnie nacieramy wszystkimi przyprawami (solą, kminkiem, kolendrą, rozmarynem).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 15-17 minut (grzanie: góra+dół).
Śliwki przekładamy razem z wodą do małego rondelka i dodajemy sok z cytryny i odrobinę białego pieprzu.
Gotujemy na wolnym ogniu aż śliwki dobrze zmiękną i dadzą się rozkawałkować drewniana łyżką. W czasie gotowania można dodawać odrobinę wody, gdy zbyt dużo wyparuje.
Na koniec gotowania (po około 10 minutach) dodajemy miód i mieszamy.
Zestawiamy z fajerki.
Gdy kurczak się upiecze malujemy go sosem i podajemy np. z brokułami i pomidorkami cherry oraz ryżem lub ziemniakami.
Smacznego!
Choc nie jestem fanka owocowych dodatkow do mies, to musze przyznac, ze twoj kurczak wyglada niezwykle elegancko.
OdpowiedzUsuń