poniedziałek, 26 września 2011

Dwudziesty pierwszy: Farfalle molto bene

Bez niespodzianek, znowu makaron :)

Inspirowany daniem dostępnym w Pizza Hut za cenę znacznie wyższą niż moje 5 zł za porcję ;)
Jest to makaron z szynką, oliwkami i suszonymi pomidorami w sosie beszamelowym...



Składniki:

Paczka makaronu farfalle
25 dkg wędliny
Kilkanaście oliwek czarnych i zielonych
Suszone pomidory w oleju, kilka sztuk
Mąka pszenna 2 łyżki
Mleko około 0,5 l
Masło 2 łyżki
Parmezan, Corregio albo inny żółty tarty ;)




Wędlinkę kroimy w kostkę.
Pomidory też kroimy na małe kawałeczki.
Oliwki najlepiej mieć krojone, ale jak macie całe tak, jak ja to kroicie w krążki.

Przygotowujemy sos beszamelowy:
Na wolnym ogniu roztapiamy masło.
Dodajemy trochę mleka i cały czas mieszając wsypujemy mąkę, najlepiej przez sitko, to nie zrobią się grudki.
Naprzemiennie wlewamy mleko i sypiemy mąkę, aż sosu będzie wystarczająco dużo.
Sos powinien być raczej rzadki niż gęsty, ale bez przesady ;)

Do osolonej, wrzącej wody wsypujemy makaron i gotujemy al dente.

Szynkę i oliwki lekko podgrzewamy na patelni.

Kiedy makaron się ugotuje wrzucamy składniki i sos i mieszamy razem wszystko.

Podajemy od razu po uprzednim posypaniu serkiem i przyozdobieniu bazylią :)














Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz