Postanowiłam więc po drodze do domu zahaczyć o Tesco... i słusznie, bo krewetki były w promocji :D
I oto przedstawiam Wam mój dzisiejszy (i jutrzejszy) obiadek (wybaczcie jakość zdjęć, ale bardzo się spieszyłam, bo burczało mi już w brzuszku...):
W sumie za porcję wychodzi jakieś 7-8 złotych...a jakie to pyszne!
TAGLIATELLE Z KREWETKAMI TYGRYSIMI
W SOSIE BAZYLIOWYM Z RICOTTY
Składniki na 2 porcje:
150-200 g makaronu
20 krewetek tygrysich
3 łyżki ricotty
1/2 szklanki mleka
2 ząbki czosnku
garść świeżych liści bazylii
sok z połowy limonki
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
4 pomidorki cherry
parmezan
sól i pieprz
Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie.
Krewetki płuczemy porządnie pod bieżącą wodą i obieramy z ogonków.
Na patelni rozpuszczamy na średnim ogniu masło i dodajemy oliwy i soku z limonki.
Wyciskamy czosnek i wrzucamy krewetki.
Podduszamy na małym ogniu przez kilka minut.
Do krewetek dodajemy posiekaną bazylię i serek ricotta oraz mleko.
Gęstość sosu regulujemy ilością mleka...
Doprawiamy solą i pieprzem.
Podgrzewamy cały czas mieszając.
Możemy podawać sos na makaronie, albo wymieszać wszystko razem na patelni i dopiero wyłożyć na talerze (ale wtedy trudniej będzie podzielić się krewetkami... :P )
Podajemy posypane parmezanem z listkiem bazylii i pomidorkami...
Buon appetito!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz