WŁOSKIE GRZANKI
ZE SZPINAKIEM I PLEŚNIAKIEM
Składniki dla 1 osoby:
2 kromki pieczywa tostowego z ziarnem (albo ciemnego chleba)
Garść świeżych liści szpinaku
4 suszone pomidory w oleju
Kawałek sera camembert
1 ząbek czosnku
Masło
Oregano
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C w opcji "zapiekanie" (to takie ząbki na górze).
Chlebek smarujemy masłem.
W małym garnuszku liście szpinaku blanszujemy - czyli zalewamy wrzątkiem i za chwilę odcedzamy.
Na kromkach układamy szpinak, wyciskamy czosnek, kładziemy po 2 pomidory suszone.
Całość przykrywamy serem pleśniowym pokrojonym w plasterki i wstawiamy do piekarnika na jakieś 10 minut - aż się chlebek przyrumieni, a ser rozpuści...
Po wyjęciu na talerz posypujemy suszonym oregano.
Buon appetito!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz