niedziela, 19 lutego 2012

Pięćdziesiąty piąty: Fajita grande

Fajita (czyt.: Fahita) to danie kuchni meksykańskiej. W zasadzie nie ma dokładnych wytycznych, co do składników, dlatego jest to duże pole do eksperymentów.

Fajita to ostra mieszanka warzywno-mięsna podawana z plackami tortilli osobno - tak, aby każdy obsłużył się sam. Do tego można podać sosy: salsa, guacamole i kwaśną śmietanę. U mnie dziś tylko ta ostatnia :)

FAJITA GRANDE


Składniki na 4-5 osób:

 Podwójna pierś kurczaka
Średnia zielona papryka
Średnia czerwona papryka
Pół czerwonej cebuli
Puszka czerwonej fasoli
1 por
2 małe papryczki chilli
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Płatki suszonego chili - 2 łyżeczki
Słodka papryka mielona - 4 łyżeczki
Kminek mielony - 1 łyżeczka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz

180 g kwaśnej, gęstej śmietany

Przepis na tortille tutaj


Warzywa myjemy i kroimy.
Paprykę w poprzek a później w paski ok. 2 mm.
Pora wzdłuż na pół i w plasterki.
Cebulę w pół-krążki.
Papryczki w krążki.
Fasolę płuczemy w sitku.

Kurczaka oprawiamy i kroimy w drobną kosteczkę.
Nacieramy go solą i mielonym chilli i kminkiem
Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu.
Pod koniec smażenia wyciskamy na patelnię czosnek.

Wszystkie składniki mieszamy w naczyniu żaroodpornym, dodając koncentrat pomidorowy, słodką mieloną paprykę oraz pieprz i podlewamy odrobiną wody.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 30 minut, pod przykryciem.
W tym czasie bierzemy się za robienie i smażenie placków...

Po wyjęciu podsypujemy 1 łyżką mąki ziemniaczanej i mieszamy. Jeżeli uznacie, że sos jest zbyt mało gęsty możecie dodać jeszcze trochę mąki. 

Spróbujcie dania zanim podacie. Możecie je teraz doprawić jeśli uznacie, że czegoś mu brakuje :)


Naczynie z farszem podajemy na stół. Na osobnym talerzu usmażone - najlepiej lekko podgrzane - placki oraz śmietanę.

Każdy zjadacz sam nakłada sobie farsz i zawija placka...










Que aproveche! 


1 komentarz: